Sermaye Piyasası Kurulu’ndan ilke düzenlemesi! Artık kalıcı taraf oalbilecek

 Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) “Para Piyasası” ve “Kısa Vadeli” ifadesi yer alan fonlara ilişkin ters repo düzenlemesi yaptı. Para Piyasası ve Kısa Vadeli unvanlı fonlar, fon toplam değerlerinin yüzde 25’i kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine artık kalıcı şekilde taraf olabilecek.

 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan ilke düzenlemesi! Artık kalıcı taraf oalbilecek
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.02.2023
5
A+
A-

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan önemli bir düzenleme geldi. SPK “Para Piyasası” ve “Kısa Vadeli” ifadeleri için yeni bir karar aldı. Alınan karara göre Para Piyasası ve Kısa Vadeli unvanlı fonlar, fon toplam değerlerinin yüzde 25’i kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine artık kalıcı şekilde taraf olabilecek.

Kurul, İlke Kararı ile Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber’in “Para Piyasası Fonlarına İlişkin Esaslar” başlıklı 4.9 nolu maddesini “Unvanında ‘Para Piyasası’ ve ‘Kısa Vadeli’ İfadesi Yer Alan Fonlara İlişkin Esaslar” şeklinde değiştirerek ilgili maddeye “Unvanında ‘Para Piyasası’ ve ‘Kısa Vadeli’ ifadesi yer alan fonlar, fon toplam değerinin yüzde 25’ini geçmemek üzere Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı’nda ters repo sözleşmelerine taraf olabilirler.” ifadesini ekledi.

Ayrıca, ilgili rehberin “Fon Portföyünde Yer Alan Varlıkların Vadesinin Hesaplanması” başlıklı (4.2.6) nolu maddesine “Fonların taraf olduğu ters repo sözleşmelerine konu sermaye piyasası araçları, vadeye kalan gün sayısı ile ağırlıklı ortalama vade hesaplamalarında dikkate alınmaz ve Fon Tebliği’nin 20’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmez.” ifadesi de eklendi.

Kurul ayrıca ters repo sözleşmelerinin sona erdirilmesi için verilen süreyi de uzattı. Para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları ile para piyasası veya kısa vadeli borçlanma araçları temalı diğer fonların taraf olduğu/olacağı Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlem gören ters repo sözleşmelerinin sona erdirilmesi için 28 Nisan 2023’e kadar belirlenmiş olan süre 30 Eylül 2023’e kadar uzatıldı.

4. ve 9 maddelerde yapılan değişiklik 30 Eylül 2023’te yürürlüğe girecek.

Uzmanlar, bu düzenleme ile unvanında “Para Piyasası” ve “Kısa Vadeli” ifadesi yer alan fonların belirli oranda olmak kaydıyla süresiz olarak pay senedi ters repo sözleşmelerine taraf olmaları imkânı getirildiğini, bunun da piyasaya olumlu yansımasının beklendiğini belirtti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.