Erdoğan’ın resti sonrası “İsveç yoksa bizde yokuz” diyen Finlandiya çark etti: NATO’ya sadece bizi alırlarsa yapacak bir şey yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırı sonrası İsveç’e NATO kapılarını kapatmıştı. Erdoğan’ın resti sonrası “İsveç yoksa bizde yokuz” diyen Finlandiya çark etti. NATO üyeliği konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, “NATO’ya üyeliğimiz Türkiye’nin elinde. Eğer sadece Finlandiya’yı alıyoruz derlerse bu bizim için zor bir durum olacak ama ‘Hayır başvurumuzu çekiyoruz’ mu diyeceğiz? Hayır, bunu yapamayız.” dedi.

Erdoğan’ın resti sonrası “İsveç yoksa bizde yokuz” diyen Finlandiya çark etti: NATO’ya sadece bizi alırlarsa yapacak bir şey yok
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.02.2023
2
A+
A-

Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç‘e yönelik NATO restine, “İsveç yoksa biz de yokuz” diyen Finlandiya geri adım attı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, son yaptığı açıklamada, İsveç olmadan da NATO’ya girmeyi kabul edeceklerini söyledi.

GERİ ADIM ATTI

Sauli Niinistö, Almanya’da 59. Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye tarafından Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin olumlu açıklamalar olduğunu belirtti. Niinistö, “Biz NATO’ya İsveç’le katılmak istiyoruz. Ayrı bir katılımı talep etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“NATO’YA ÜYELİĞİMİZ TÜRKİYE’NİN ELİNDE”

NATO’ya üyelik kararının Ankara tarafından verileceğini ve kararı beklediklerinin altını çizen Niinistö, şöyle devam etti: “NATO’ya üyeliğimiz Türkiye’nin elinde. Eğer sadece Finlandiya’yı alıyoruz derlerse bu bizim için zor bir durum olacak ama ‘Hayır başvurumuzu çekiyoruz’ mu diyeceğiz? Hayır, bunu yapamayız. Biz İsveç’le birlikte üyelik başvurusunu tamamlayarak üzerimize düşeni yaptık. Kararı vermek Türkiye’nin elinde.”

“SIRADAKİ HEDEF MOLDOVA OLABİLİR”

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise Moldova’yı işaret ederek, “Rusya’dan bahsediyorsak sıradaki hedef Moldova olabilir.” değerlendirmesinde bulundu. Frederiksen, Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu’nun cesur bir lider olduğunu belirterek “Moldova’yı, Gürcistan’ı ve komşu ülkeleri unutmamalıyız. Savunma üzerine daha fazla harcama yapmalıyız.” diye konuştu.

“AVRUPA’DAKİ ÜLKELER OLARAK DAHA GÜÇLÜ ORTAKLIKLAR KURMALIYIZ”

Ukrayna’ya desteğin sürmesi gerektiğini vurgulayan Frederiksen, şunları kaydetti: “Ukrayna’yı desteklemeyi sürdürmeliyiz. Daha fazla silah verilmeli ve bağış yapılmalı. Bunlar olabildiğince hızlı bir şekilde yapılmalı. Avrupa’daki ülkeler olarak daha yakın çalışmalı ve daha güçlü ortaklıklar kurmalıyız.”

“ÖNEMLİ OLAN İKİSİNİN DE ÜYE OLMASI”

“TÜRKİYE BİRİNİ ONAYLARSA, FİNLANDİYA İTTİFAKIN ÜYESİ OLACAK”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermenin Türkiye’nin kararı olduğunu tekrarlayan Stoltenberg, “Türkiye’ye iki katılım protokolünü de onaylaması çağrısında bulundum. Ancak birini onaylarlarsa o zaman Finlandiya ittifakın üyesi olacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.