Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesine İsveç’ten ilk yorum: Süreç uzarsa birçok şey değişir

Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesine İsveç’ten ilk yorum geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “Finlandiya ile beraber NATO üyesi olmak istiyorduk. İsveç’in NATO dışında kalması kısa vadede bir şeyi değiştirmez. Ama bu süreç uzarsa birçok şeyin değişeceği de gerçektir. Finlandiya NATO’ya daha entegre olurken, İsveç dışarıda kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesine İsveç’ten ilk yorum: Süreç uzarsa birçok şey değişir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.03.2023
0
A+
A-

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye‘nin Finlandiya‘nın NATO’ya katılımına ilişkin protokolü TBMM Başkanlığına sunarak onay sürecini başlatma kararını değerlendirdi.

“İSTEMEDİĞİMİZ BİR GELİŞMEYDİ AMA HAZIRLIKLIYIZ”

NATO’ya üyelik başvurusunu aynı gün yapan iki ülkeden Finlandiya‘nın üyeliği için Türkiye‘de onay sürecinin başlatılmasına ilişkin Billström, “Tahmin ettiğimiz gibi Türkiye, Finlandiya‘nın NATO üyeliğini onaylamak için süreci başlattı. Bu istemediğimiz bir gelişmeydi ama hazırlıklıyız.” ifadelerini kullandı.

“SÜREÇ UZARSA BİRÇOK ŞEYİN DEĞİŞECEĞİ DE GERÇEK”

Billström, Finlandiya‘nın İsveç‘ten önce NATO üyesi olmasının kısa vadede kendilerini fazla etkilemeyeceğini belirterek, “Finlandiya ile beraber NATO üyesi olmak istiyorduk. İsveç‘in NATO dışında kalması kısa vadede bir şeyi değiştirmez. Ama bu süreç uzarsa birçok şeyin değişeceği de gerçektir. Finlandiya NATO’ya daha entegre olurken, İsveç dışarıda kalacaktır.” diye konuştu. Billström, İsveç’in Türkiye ile NATO üyeliği konusunda Üçlü Muhtıra anlaşmasının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

PROTOKOL, TBMM’YE SUNULDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı ortak basın toplantısında “Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik.” ifadelerini kullandı. Finlandiya’nın NATO’ya Katılımına İlişkin Protokol, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.