Enerjide deprem hasarı 11,2 milyar liraya ulaştı

Kahramanmaraşlı depremler enerji sektöründe de büyük hasara yol açtı.

Enerjide deprem hasarı 11,2 milyar liraya ulaştı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.03.2023
5
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca depremler sonrası hazırlanan “Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu”na göre, deprem felaketi nedeniyle enerji sektöründe, 2,3 milyar lirası kamuya ve 8,9 milyar lirası özel sektöre ait olmak üzere toplam 11 milyar 243 milyon lira hasar oluştuğu tahmin ediliyor. Rapora göre, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri başta olmak üzere bölgedeki elektrik dağıtım hat ve trafo merkezlerinde büyük ölçüde hasar oluştu.

BOTAŞ’ta hasar 827 milyon TL

Deprem sonucunda Türkiye Elektrik Anonim Şirketi’ne (TEİAŞ) ait 1128 kilometre uzunluğundaki elektrik iletim hattını birbirine bağlayan 11 direk yıkıldı, toplam 4 bin 88 megavoltamper güce sahip trafo merkezi ve ekipmanında hasar meydana geldi.

11 ilde TEİAŞ’a ait elektrik iletim tesislerinde toplam 717 milyon lira, özel sektöre ait elektrik dağıtım tesislerinde ise toplam 7 milyar 867 milyon lira hasar oluştu. Yaşanan depremler nedeniyle Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) doğal gaz iletim hatlarında, yaklaşık 20 farklı noktada patlama ve arıza meydana gelirken, bölgedeki doğal gaz dağıtım hatları ve tesis lerinde de hasarlar tespit edildi.

BOTAŞ ve bölgede faaliyet gösteren ilgili dağıtım şirketlerinin hasar tespit çalışmaları neticesinde, doğal gaz iletim hatları ve tesislerinde 180,5 milyon lira, doğal gaz dağıtım hatlarında 646,4 milyon lira hasar meydana geldiği tahmin edildi.

Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait elektrik üretim tesislerinde santrallere ait bazı bina, trafo ve şalt sahalarındaki hasarın tahmini büyüklüğü 517,5 milyon lira olarak hesaplandı. Özel sektör tarafından işletilen elektrik üretim tesislerindeki hasar ise 52,5 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

İstasyonlarda zarar 355 milyon lira

Bölgedeki bazı akaryakıt istasyonları ve depolama tesislerindeki hasarların yaklaşık 355 milyon lira olduğu saptandı. Raporda, deprem bölgesinde 732 maden işletme izinli ruhsat bulunduğu, bunun 68’inin yer altı maden işletme yöntemiyle çalıştığı ve bölge genelinde madencilik faaliyetlerinde geçici duraklamalar söz konusu olduğu belirtildi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ait Adıyaman’da bulunan petrol üretim tesisindeki yapılarda ise 2,7 milyon lira hasar oluştuğu bildirildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.