AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, basın toplantısı düzenledi. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle meydana gelen artçı sarsıntı sayısının 6 bin 40’a ulaştığını belirten Tatar, “4-5 büyüklüğündeki artçı sayısı 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. Hasarlı binalardan uzak durulmalı.” dedi.
Afad Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 14. gününde açıklama yaptı.
“ARTÇILAR SÜRECEK”
Artçı sayısını açıklayan Tatar, “Artçı sarsıntı 6 bin 40’a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. Artçı sarsıntılar bir süre daha devam edecek. Hasarlı binalardan uzak durulmalı.” dedi.
“İKİNCİL AFETLER DE OLUŞABİLİYOR”
Tatar açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu yaşadığımız her iki deprem sonucunda Doğu Anadolu fay zonunun 5 ayrı segmenti kırıldı. Deprem sırasında bu deprem gece meydana geldiğinde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bu son derece olağan görüntülerdir. Bu depremin etkilediği alan 10 ilin dışında da belli bir ölçüde hasar yaptığını biliyoruz. Bu depremler sırasında ikincil afetler de oluşabiliyor. Değişik bölgelerde bir takım heyelanların, kaya düşmelerinin olduğunu biliyoruz. Ancak şu ana kadar yerleşim yerlerini doğrudan tehdit eden bir tehlike olmadığını biliyoruz.
SIVILAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ
Bu deprem sırasında sıvılaşma dediğimiz alan değişik yerleşim yerlerinde ortaya çıkan bir durum. Binalarda tam bir çökme olmak yerine bina zemine gömülerek ya da yan yatarak olduğunu görüyoruz. Farklı yerleşim yerlerinde bu sıvılaşmadan dolayı hasarların ortaya çıktığını söyleyebiliriz.”