Steinmeier: Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı 

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı’nda verdiği davette yaptığı konuşmada, “Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği’nde Türkiye’nin en önemli…

Steinmeier: Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı 
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.04.2024
5
A+
A-

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ilk gününde Türkiye ve Almanya’nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.

Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı’nda verdiği davette, “Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği’nde Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO’da ve şu anda Orta Doğu’da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz” dedi.

Sirkeci Garı’nı da ziyaret eden Steinmeier, “Bugün seyahatimize İstanbul’da bu tren istasyonunu ziyaret ederek başlamamız tesadüf değil. İlk durağımız, Türkiye’den Almanya’ya giden birçok insanın kaderi için büyük bir duygu yeri olan bu tren istasyonunu ziyaret etmekten mutlu oldum” dedi.

Sirkeci Garı’nda Türkiye’nin dört bir yanından insanların Almanya’ya uzun bir yolculuğa çıkmak için toplandıklarını ifade eden Steinmeier, “Onlar ne bekleyeceklerini bilmedikleri bir yola, bilinmeyene doğru bir yolculuk için yola çıktı. Çok umutlu ama aynı zamanda çok fedakarlık içeren bir yolculuk. Birçoğunun ailelerini burada, Türkiye’de geride bırakmak zorunda olduğu gerçeği göz önüne alındığında burası bir umut, veda yeri ve yeni başlangıçların yeriydi” diye konuştu.

Almanya’da 3 milyondan fazla Türk kökenli insan yaşıyor

Almanya’da toplamda 3 milyondan fazla Türk kökenli insanın yaşadığını dile getiren Steinmeier, “Türkiye kökenli insanlar şu anda Almanya’da yaşıyor, toplumumuzun bir parçası haline geldi. Onların hikayeleri aynı zamanda bizim hikayelerimizdir, göçmen kökenli insanların değil göçmen kökenli bir ülkenin hikayeleridir” dedi.

Geçmişte dünyada yaşanan ekonomik darboğaz nedeniyle birçok Almanın da ABD’ye ancak çoğunlukla da zanaatkar olarak Türkiye’ye gittiğini kaydeden Steinmeier, Türkiye’ye giden Almanların daha sonra aileleriyle burada kaldığına işaret etti.

“Çok sayıda Yahudi Alman Türkiye’ye sığında”

Steinmeier, “1920’lerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra ikinci bir göç dalgası yaşandı, birçok Alman, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra işgücünün oluşturulmasına yardımcı oldu ve tabii ki 1933’ten sonra da aralarında pek çok entelektüel ve bilim adamının da bulunduğu çok sayıda Yahudi Alman Türkiye’ye sığındı. Birçoğu buraya kabul edilip hayatta kaldığı için minnettarız” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.