Kırım Tatar Sürgünü’nün 79’uncu yılında Kırım derneklerinden mesaj

18 Mayıs 1944’te 400 bin Kırım Tatar Türkü, Sovyetler Birliği tarafından sürgün edildi ve Özbekistan’a yerleştirildi.Önce 2. Dünya Savaşı’nda Nazi işgalinde zulüm yaşayan Kırım Tatarları ardından uğradıkları bu sürgün ile büyük acılar yaşadı.Bugün o …

Kırım Tatar Sürgünü’nün 79’uncu yılında Kırım derneklerinden mesaj
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.05.2023
0
A+
A-

18 Mayıs 1944’te 400 bin Kırım Tatar Türkü, Sovyetler Birliği tarafından sürgün edildi ve Özbekistan’a yerleştirildi.

Önce 2. Dünya Savaşı’nda Nazi işgalinde zulüm yaşayan Kırım Tatarları ardından uğradıkları bu sürgün ile büyük acılar yaşadı.

Bugün o sürgünün 79’uncu yıldönümünde hayatını kaybedenler ve sürgüne uğrayanlar anıldı.

Kırım Türklerini temsil eden Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel, yayınladığı mesajda Kırım Türklerinin haklarına kavuşmasının önemini vurguladı:

“Kırım Tatar Sürgünü’nün 79. Yılında atalarımızı saygı, minnet ve rahmetle yad ediyorum. Önce Nazi zulmüne uğrayan ardından Stalin hükümetinin kararıyla sürgüne gönderilen; açlık ve sefalete mahkûm edilerek katledilen halkımızın acıları hala tazeliğini korumaktadır.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla çeyrek asır boyunca Ukrayna yönetiminde kalan Kırım Tatarlarının hiçbir sorunu çözülmemiş, hakları iade edilmemiş ve sürgün fiilen devam etmiştir.

2014 yılında Kırım’ın tekrar Rusya’ya bağlanmasıyla birlikte Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin’in yayımladığı kararname Kırım Tatarlarının haklarının iadesini içermektedir. Bu kararnamenin uygulanması Kırım’ın entegrasyonu ve Kırım Tatarlarının hakları açısından hayati önemdedir.

Bizler de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği olarak bu kararnamenin uygulanmasının takipçisi olmayı sürdürüyoruz. Bu amaçla Rusya federal yönetimi ve Kırım Cumhuriyeti yetkilileri ile diasporada bulunan halkımızın vatanlarına dönüş, iskân ve istihdam gibi temel hakları konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye, Rusya ve ailelerin sürgünde bulunduğu diğer ülkelerin destekleriyle Kırım Tatarlarının ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gerekli adımları atıyoruz.

Bugün sürgün edilerek katledilen atalarımızın ruhlarını biraz olsun rahata erdirecek olan Kırım Tatarlarının gasp edilmiş haklarına kavuşmasıdır.

Bu vesileyle Kırım Tatar sürgününde hayatını kaybeden atalarımızı, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

Ruhları şad mekanları cennet olsun!

Ünver SEL

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı

Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.